Skötselråd för mattor

– förläng din mattas liv.

Dammsugning. Nästan alltid är regelbunden dammsugning av mattor bra – en smutsig matta slits snabbare. Dammsugning förhindrar smuts på mattans yta från att tränga ned i mattans botten, där den orsakar ökat slitage.
   Använd ej s.k. turbomunstycke, de roterande borstarna orsakar skador på fransar. Borsten strimlar fransarna och orsakar snabbt slitage. Många gånger fastnar fransen och tuggas upp av den roterande borsten. Den sliter även på mattans lugg.
   För normal rengöring, använd bara vanligt munstycke och reglera sugstyrkan. Dammsug mattan medluggs, dra inte munstycket fram och tillbaka. Dammsug inte över fransarna! Då håller de bättre.
   Dammsug även golvet under mattan och mattans baksida minst en gång om året. Ett gruskorn eller annan liten ojämnhet under mattan orsakar hål.

Blomkrukor och mattor. Ställ aldrig blomkrukor på mattorna utan att ha god luftförsörjning mellan matta och fat och kruka. Även om krukan/fatet är vattentät blir det kondens mellan kruka/fat och matta. Blomkrukor på mattor skall alltid stå på ett stativ. Vi rekommenderar grytunderlägg med fötter. Bild av fuktskada.

Piska inte dina mattor. De kan brista. Vill du få grus och smuts ur mattan, vänd den upp och ned och slå mjukt och försiktigt över hela mattans baksida.

Solljus. Låt inte solen lysa in på dina mattor. Då bleks färgerna. Vänd/snurra åtminstone runt mattorna så att blekningen blir jämn.

Tvätta mattorna med c:a 15 års mellanrum eller när de känns smutsiga. Det håller skadedjuren borta.

För att se hur smutsig en matta är. Lyft upp ett hörn av mattan och medan du håller den, daska till på baksidan av mattan hårt. Om du ser ett dammoln är mattan smutsig och behöver rengöras.
   Om du först lagt ett vitt papper på mattan så är det lätt att se smutsen. Lite damm och ullfibrer är normalt! Många nya mattor luddar av sig, vilket är helt naturligt. Det beror oftast på överskottsull som ligger kvar i luggen efter man klippt mattan.
   Du kan också titta ned i luggen. Vik mattan parallellt med franskanterna så att luggen öppnar sig längs en knutrad. Se om varp och inslag ser smutsiga ut och om det finns som fin sand i botten av mattan. Dit når inte din dammsugare, utan mattan behöver rengöras.

Ojämnt slitage. En matta ska vändas/snurras runt en gång om året eller två för att jämna ut slitage och blekning, speciellt mattan under soffgruppen men även fritt liggande mattor.
   Lägga inte en matta på ett ojämnt golv utan att använda underläggsmatta. Göm inte elledningar under mattan.
   Vidare skall man komma ihåg att malen ofta angriper den del av kanten som soffan eventuellt står på.

Gropar i mattan efter möbler. Fukta ”gropen” lätt med blomspruta eller fuktat finger. Borsta luggen med rotborste eller mockaborste mot luggriktningen. Eventuellt kan ni behöva en nål för att försiktigt peta upp luggen först.
   När ni fått den sammanpressade ullen att resa sig, borsta i luggriktningen och låt mattan torka.

Möbler på mattor. Soffa och bordsben står nästan alltid på samma ställe på mattan, kanske en favoritfåtölj också.
   Kontrollera benen på möblerna, är det ett tungt glasbord med smala ben bör man använda möbelkoppar – ett litet runt fat i vit eller gul metall utan hårda kanter som fördelar bordets tyngd och skyddar mattan.
   Rokoko möbler med smala spetsiga ben eller hjul skall definitivt ha möbelkoppar.

Vikta hörn och kanter. På grund av för starka spänningar i mattan kan den ha hörn och/eller kanter som tenderar att vika sig inåt. Om man inte gör något åt detta kommer mattan först att förlora sin lugg vid vecket, för att tillslut brytas. Skadan är ofta mycket större än vad man tror och inte helt lätt att reparera.
   Ni kan själva pressa mattan med ett ångstrykjärn och en fuktad trasa. Pressa på mattans baksida och försök räta ut vecken så att mattan ligger slätt. Många gånger fungerar det. Du kanske måste göra det flera gånger. Tänk på att mattan måste torka innan du lägger den på golvet. Om du inte lyckas bör du gå till en mattreparatör.

Fransar och stadkanter är de ställen som slits ut först. De är lätta att åtgärda om man inte väntar för länge. Reparera slitaget innan skadan blir större. När tittade du på din mattas kanter sist?

Bubblig matta. När en matta är sned eller ej ligger platt på golvet, kan en sträckning hjälpa. Mattans ändar fästes på ett ångbord och ångas för att göra fibrerna elastiska, sedan drar man ut mattan.
   Observera att även en kvalitetsmatta sällan är helt rätlinjig. När man sträcker en matta är valet ibland mellan att få den platt eller göra den rätlinjig – med tanke på vad som är bra för mattan, är det nästan alltid bättre att göra mattan platt än att göra den rätlinjig.
   Sträckning kan göra en matta vackrare och öka dess livslängd. Vi ombesörjer sträckning.
   Om sträckningen inte hjälpt fullt ut kan man skära ut en bit i den kvarstående bubblan och sedan sy ihop mattan så att den ligger slätt på golvet. En så kallad ”cut and shut”.
   Det är lättare att sträcka en matta med bomullsvarp än en på ullvarp, då ullvarpen ofta drar ihop sig igen till skillnad från bomullsvarpen. En matta som har en tendens att bli bubblig bör ha ett underlägg för att fixera den.

Förvaring allmänt. Förvara inte textilerna i fuktiga utrymmen, eller där temperaturen fluktuerar som t.ex. på vinden, inte heller på för varm plats, då skadeinsekter trivs på mörka och varma ställen.

Längre förvaring. När en matta ska förvaras i mer än några månader bör den tvättas och paketeras med malmedel i ett skyddande lakan eller papper. Se till att mattan är helt torr. Förvara mattan på en ren och torr plats utom räckhåll för möss och andra gnagare. Låt den inte ligga direkt på ett cementgolv utan palla upp den. Vi rekommenderar dig att då och då kontrollera mattan.

Mattunderlägg är en filtmatta med gummerad baksida, som förhindrar att mattan halkar på golvet. Den förlänger mattans livslängd genom att skydda mattans undersida mot ojämnheter och är skönare att gå på.
   En tjock matta behöver inte nödvändigtvis underlägg, endast om golvet är ojämnt.
   Tunna och mjuka mattor bör alltid ha ett underlägg, liksom äldre mattor, rölakan, ryor, lagade och lappade mattor.
   Mattor med ullvarp bör alltid ha ett underlägg.
   Ett mattunderlägg skall vara något mindre än mattan runt om, så att den inte syns. Fransar ej inräknade.

Maskingjord orientmattas baksida.
1. Varp. Se hur varpen löper parallellt med kortsidan /franssidan. På en handknuten matta är fransen varpens förlängning och löper parallellt med langetten.
1. Inslag. De vita lodräta linjerna du ser är inslagen. Notera att de går lite om lott, att linjen inte hänger samman. Inslaget kan ha en annan färg, svart, grått eller brunt.
2. Frans. En typisk maskingjord frans, trädd över och fastsydd på mattan.
3. Langett. Notera stygnen som håller langetten på plats. På en handknuten mattan ser langetten ut som en kabel.
Jämför med baksida på handknuten Isfahan.

Ett grytunderlägg fungerar utmärkt för att kunna placera blomkrukor på mattor. Lägg märke till de runda fötterna. Undvik de ställ som har små och spetsiga fötter, en nyvattnad kruka kan vara tung.

Kontorsstolar på hjul nöter mattor snabbt. Vi rekommenderar att ni använder mattskydd för stolar med hjul.

Nyttiga sidor:

kontorsmaterial.se. Säljer mattskydd av styv plast. 2,8 mm. (se bild ovan) Plastskydd för hårda golv är för mjuka för mattor.

Jacobsen Oriental Rugs(Eng.) Artiklar vi rekommenderar, som besvarar många frågor om fläckar, slitage, mal, tvätt etc.

rödceder.se. Säljer röd cederolja som hjälper mot pälsänger, dock ej mot mal. Applicera ej direkt på textilen utan längs väggpaneler och i skrymslen och vrår.

Möbelkoppar hjälper mot slitage. Vi råder dig att använda möbelkoppar för tunga möbler och möbler med smäckra ben. Finns i gul och vit metall.

Upphängning av väv eller matta med kardborrband och trälist.

Intressanta sidor:

Tea-and-Carpets(Eng.) Amerikansk journalist och matt entusiast som skriver en mycket initierad och innehållsrik blogg med många bilder.

Oriental Rug Company(Eng.) Emmett Eiland är matthandlare som bloggar, bloggen besvarar många frågor om moderna mattor av hög kvalitet.

Jozan(Eng.) En intressant hemsida om mattor med många bilder.

RugBooks(Eng.) Säljer nya och antikvariska tidskrifter och böcker om mattor och textilier.

Marla Mallett – Woven Structures(Eng.) Vetgirig? Artikel och bilder – om teknik, avslutningar och kanter på äldre textiler. Vi rekommenderar hennes bok ”Woven structures: A guide to oriental rug and textile analysis” för den specialintresserade.