Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Reparation av mattfransar

–dammsug inte fransen!

Fransen är den del av mattan som i de flesta fall slits ut först. En liten tröst är, ju kortare frans desto mindre slitage. Att fransen slits beror många gånger på att ni dammsuger över fransen, att mattan ligger framför en dörr eller på ett ställe där ni går mycket.
   Om ni kan – byt plats på mattorna eller snurra runt dem då och då!

Fransen är ett skydd för mattan och dess längd är utan betydelse. Tycker ni den är för lång, klipp ned den! Om det är en ullfrans är det oftast vackrare att skära av den med rakblad eller vass kniv. Fransens längd är en smaksak, vi tycker att en längd på 4-7 cm är lagom. En äldre eller antik mattas frans försöker vi bevara.

Vi rekommenderar ej att ”fransa om” en orientalisk matta, det sänker dess värde och ser underligt ut. Däremot om en liten del av fransen är skadad p.g.a. slitage, husdjur eller annan mekanisk skada, kan vi återställa den saknade fransen.
   Många mattor har en vävd kelimkant kvar, genom att repa bort inslagen i den kan man få en minimal frans till mattan.

Märta Måås, rölakan och rya frans. Svenska mattor och MMF mattor i synnerhet blir vackrare med en avslutning. För Märta Måås mattor rekommenderar vi minst en orientfläta. Om slitaget är ringa, kan vi alltid byta de mest slitna fransarna och förstärka orientflätan.
   Många rölakan och rya mattor kan bli riktigt snygga med rätt kantband.

Silkefrans. Silket i fransen är alltid ett problem. Räkna aldrig med att få en lång silkefrans när de väl är nötta. Silket slits lätt när man går på det. Silket i den vävda kelimbården mellan matta och frans är ofta söndertrampad även när den ser hel ut.
   Visst kan man komplettera en silkefrans, men att sätta på en helt ny frans är både dyrt och sänker mattans värde.
  Silke är också ett material som utsätts för förtyngning med tunga metallsalter för att silket ska få en högre glans och för att ersätta den vikt som går förlorad när fiberns lim avlägsnats. Detta och luftens syre gör fibern skör och den bryts sönder. Silkemattor som behandlats fel har även varpbristningar inne i mattan. De bryts lätt vid ovarsam hantering.
  Silkemattor blir i regel sköra om de utsätts för vatten. Då silke är ett sekret från silkelarven, tål det inte vanliga tvättmedel, utan bryts ner av dem. Silkemattor är i regel mycket täta och det är svårt att få dem torra snabbt nog, när de blivit blöta, utan att de blir sköra. Utsätt därför aldrig en silkematta för några vätskor. Är olyckan framme, lämna alltid in mattan till en auktoriserad mattvätt så fort som möjligt.
   En del silkemattor är egentligen inte ens silke utan merceriserad bomull. En vanlig mattsort som traditionellt har merceriserad bomull i luggen är Kayseri från centrala Anatolien.

Stoppsömmar. De två vanligaste sätten att säkra mattors franssidor är: pärlsöm, individuella knutar runt 2-5 fransar och osynlig stoppsöm, en sicksack söm som rundar mattans yttersta inslag.
   Ett av de vanligaste underhållsarbetena. Det är viktigt att stoppsömmen görs i tid så att skadan inte sprider sig in i själva mattan.

Kantband, skyddar kortändan och avslutar mattan. Ibland måste vi sy till och fästa upp kortändan innan vi syr på kantbandet. Vi färgar även in kantband, men banden har en tendens att bli ojämnt infärgade, vilket inte alltid är en nackdel.
   Ni kan själv välja kantband, om ni så önskar, hos Folckers Snörmakeri.

Nya fransar på maskingjorda mattor. Vi syr fast fransar för hand på maskingjorda mattor, men det blir billigare hos Stockholms Mattlangett som har de maskiner som behövs.
   Se bild på maskingjord matta. Jämför Isfahan mattans baksida till höger.

Märta Måås Fjetterström. Nya flätade fransar och orientfläta på en MMF matta.
1. Signatur. På den undre bilden kan ni se signaturen ”AB MMF”, vilket visar att mattan är vävd efter 1942, de tidigare är signerade enbart MMF.
2. Signatur. På den övre bilden ser ni två små streck i hörnet av mattan, de är väverskornas signatur.

Skadad frans på äldre Isfahan matta.
1. Drejad frans, fransarna är sammantvinnade i par.
2. Kelimbård. Det plattvävda område som finns mellan frans och matta. Här är frans och inslag trasiga.
3. Dekorlinje. Den gula och blå linjen som kan skymta mellan den knutna delen och kelimbården.
4. Pärlsöm. På undre bilden kan man se pärlsömmen, individuella knutar runt 2 varp par.
Jämför med baksida på maskingjord matta

Mattband. Kasthall matta vars ända slitits ut, samma matta med kantband.

Maskingjord mattfrans. Maskingjord matta med ny frans som sytts på för hand.

Kantband och mattfransar:

Folckers Snörmakeri Folckers har Skandinaviens största urval av möbelband och snörmakerier.

Maskingjorda mattor:

Stockholms mattlangett Syr på maskingjorda fransar och langetterar Wilton mattor.