Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Reparation av fuktskada

– den allvarligaste skadan.

En fuktskada är det värsta som kan hända en matta. Skadan är ofta större än den ser ut att vara. Många gånger är en stor fuktskada inte värd att laga. Om man lagar den kan det bli dyrt.
   Om en matta inte får torka efter det att den blivit våt, ruttnar fundamentet och stora bitar lossnar. Dessutom kan det bli det bristningar i mattan. Dessa ruttna bitar går inte att sy i utan spricker alltefter som man syr. Möglar mattan dessutom missfärgas ullen och det luktar illa. Läs våra skötselråd.

Blomkrukor som stått direkt på mattan är en vanlig anledning till fuktskada. Det tar inte många veckor för mattan att ruttna. Det finns inget fat eller kruka som inte släpper igenom fukt direkt eller som kondens.
   Måste ni ha en blomma på mattan ställ den på en piedestal, eller någon form av ställ med ben så att luften cirkulerar mellan kruka och matta! Vi föreslår att ni använder ett grytställ.

Hund och katturin. En annan vanlig orsak är att husdjur kissar på mattan. Får urinen sitta i mattan kommer ullen att missfärgas och det blir en permanent fläck som inte går att tvätta bort. Därför är det viktigt att tvätta bort urinen snabbt.
   En ytterligare anledning är att skadan lockar till sig mal som föredrar dessa ställen framför andra.

Fläckar och färgblödningar. En del fläckar kan bero på att luggen ligger i fel riktning. Har mattan blivit blöt kan urlakad smuts bli fläckar. Andra mattor har färger som inte tål vatten utan de ”blöder”. Det är viktigt att kontrollera att färgerna inte blöder innan man ger sig på att tvätta sin matta själv. Färgar färgerna av sig, lämna in mattan till en auktoriserad mattvätt. Har olyckan ändå varit framme kan en duktig mattvättare reducera bort vissa färgblödningar. Vissa marockanska mattor tål varken vatten eller kemtvätt utan att färgerna blöder.

En översvämningsskadad matta bör lämnas direkt till en mattvätt för tvätt och framför allt för att torkas.

Om ni förvarar en matta i källaren, lägg den aldrig direkt på cementgolvet, även om den är väl paketerad. Ett cementgolv är aldrig ett bra underlag för någon matta speciellt inte i en källarvåning. Även om cementen känns helt torr kan det finnas tillräckligt med fukt för att mattan kan mögla.

Rötskada på en pakistansk Heriz. Mattan var väldigt spröd. Först syddes skadan ned mot tyg, så att mattan kunde tvättas. Stora delar gick inte att rädda och var dessutom missfärgade av mögel. (se missfärgningarna till höger på den övre bilden.)
  Skadan sträcker sig ungefär 30 cm in i mattan och är 60 cm lång. Lagningen tog 50 timmar.

Detalj av fuktskada p.g.a. blomkruka. Detalj av skada orsakad av gjutjärns kruka som stod direkt på mattan. Mattan är hård och sprucken, bitar av mattan har redan trillat bort, man kan se missfärgningar orsakade av mögel.
Undre bilden. Här kan du jämnföra med en oskadad kant från samma matta.