Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Sliten matta

– förstärk och brodera slitaget.

Vanligt slitage eller mekaniska skador kan uppstå om man t.ex. försöker flytta möbler genom att dra i mattan, om man sitter och nöter med fötterna på samma ställe, eller om mattan ej ligger slätt på golvet. Läs våra skötselråd.

Mattunderlägg. När en matta är så sliten att luggen nästan är helt borta bör man skydda den med en underläggsmatta.
    Många mattor på ullvarp kan behöva en underläggsmatta dels därför att de i allmänhet är tunnare och dels därför att de glider lättare än andra mattor. Likaså silkemattor och rölakanmattor mår bra av ett underlägg.
    De underläggsmattor vi rekommenderar är gjorda av filtat material med en gummerad undersida så att de ligger stilla på golvet.

Slitveck är avlånga partier som sticker upp med låg eller ingen lugg alls. Uppkomsten av slitveck beror på ojämn spänning i varpen när mattan knöts. Att mattan drar ihop sig ojämnt kan också bero på skiftande luftfuktighet. Det är oftast mattor med ullvarp och/eller ullinslag som drabbas. Bubbliga mattor bör tvättas och sträckas.
    Om en sträckning inte hjälper kan man även göra en s.k. ”cut and shut”, ett snitt i mattan där man avlägsnar en bit av mattan och syr ihop den igen varp för varp, så att den ligger slätt.

Fodring och brodyr. Man kan alltid fodra en sliten matta/textil.
Om du tycker lagning av slitage är dyrt men vill bevara mattan kan vi sätta en lapp på baksidan av mattan och sy ned slitaget så att det inte växer, eller om mattan är mycket sliten, fodra hela mattan.
   Vi kan även brodera mattan mot fodret så att slitaget ”försvinner”. Vi fodrar med förkrympt, färgad eller rå linneväv, eller med det tyg du önskar.

Jämnt sliten äldre Sarouk, med stort punktslitage. En mycket sliten matta, bara de mest slitna ställena lagades. Lagningen gjordes så att den liknade slitaget runt omkring. Slitaget tog 15 tim. att brodera.

Ett slitveck före och efter lagning. Endast det mest skadade området skulle lagas. Du kan se slitveckets utsträckning på bägge sidor om lagningen, s.k. majskolv.