Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Mattvätt och fläckar

– skydda mattan mot mal och slitage

Vi samarbetar sedan 1991, med två mattvättar, med olika ambitionsnivå och pris. De hämtar och lämnar hos oss varje vecka. Trasiga mattor måste ibland lagas innan tvätt. Det är viktigt både för mattan och plånboken att välja rätt mattvätt.
   En ren matta har vackrare färger och ullen glänser. En annan anledning är att en tvätt förlänger mattans liv och skyddar den. Smutsen i en matta skär sönder ullen.
   Om mattan skall lagras skyddar tvätten mot skadeinsekter och mögel. Så här gör ni för att se om mattan är smutsig, läs våra skötselråd. Om mattan är trasig kan den behöva lagas innan tvätt.

Fläckborttagning. Kontrollera först om mattan ”blöder”. Vira en vit lätt fuktad trasa över ett finger och gnid lätt över de olika färgerna. Rött är den färg som vanligtvis ”blöder”. Ghom, Isfahan, silkemattor och pakistanska mattor är de som oftast ”blöder”. Om mattan blöder, sug endast upp fläcken med trasa eller papper och lämna den för tvätt. Silkesmattor bör inte bli blöta, dessutom tål de inte alla slags tvättmedel. Använd ej rengöringsmedel, de flesta försvårar en senare fläckbehandling samtidigt som det skapar en ny fläck. Använd aldrig klor eller klorin för att bleka eller tvätta mattan eller fransen. Kloret fräter sönder bomullsfransen och bleker ullen.

Eget fläckborttagningsmedel.
  ¼ kopp vit vinäger eller en tesked ättikssprit.*
  Några droppar diskmedel.
  2 koppar ljummet vatten.
*   Var försiktig med ättiksspriten den är stark! Vinägern eller ättikan är till för att binda färgen i mattan, de flesta textilfärger som finns i mattan är syrafasta och vinägern eller ättikan hjälper färgen att fästa på ullen så att den inte ”blöder”.

Fläckborttagning av fast föda. Känn med handen för att avgöra luggens riktningen. Om det är fast föda eller liknande arbeta med bred kniv, tårtspade, spackelspade eller liknande för att få upp det spillda. Torka av verktyget under arbetets gång. Arbeta i luggriktningen. Fortsätt nu med råden för fläckborttagning av vätska.

Fläckborttagning av vätska.Känn med handen för att avgöra luggriktningen. Tänk på att inte trycka ner fläcken i luggen. Använd handduk, hushållspapper eller Wetex duk för att suga upp så mycket som möjligt av vätskan, arbeta mot fläckens centrum – sprid inte fläcken!

Fukta inte mattan utan att kontrollera om den ”blöder”. Tag en sked och häll försiktigt medlet (se ovan) på fläcken ”gräv” sedan ut vätskan i luggens riktning. Upprepas vid behov och mängd spilld vätska. Avsluta med att använda endast ljummet vatten några gånger. Ha en torr trasa, eller hushållspapper till hands för att nu få bort resterande vätska. Arbeta först i luggens riktning. Skölj trasan och upprepa behandlingen. Torka med en torr trasa genom att gnugga luggen. Avsluta med att stryka luggen i rätt riktning med trasan eller borste. Nu är förhoppningsvis fläcken borta. Innan luggen torkat ordentligt ser den något mörkare ut än innan och mattan känns stel.

Efter fläckborttagning. Sörj för god luftcirkulation! Låt inte mattan ligga fuktig direkt på golvet, palla upp mattan runt det fuktiga området, eller häng upp mattan. När mattan är torr är den lika mjuk som tidigare. Det kan ta mer än ett dygn. Om fläcken inte är borta, lämna mattan för tvätt så fort som möjligt!

Traditionell mattvätt i Teheran. Här sköljs en matta efter tvätt.

Mattvättar:

Callerts Mattvätt AB Hämtar och lämnar hos oss varje torsdag. Räkna med 1-2 veckors tvättid. Vi rekommenderar Callerts för sina gedigna kunskaper och hantverk.
   För äldre och antika mattor och textilier och mattor vars färger kan blöda: Ghom, Isfahan, silkemattor, etc.
För mycket smutsiga mattor samt, fläckborttagning och blekning av färgblödningar.
För rölakan mattor som ofta blir sladdriga efter tvätt kan Callerts tillsätta appretur (stärkelse) till mattan igen så att den får tillbaka sin stadga.

Södra Mattvätten AB Hämtar och lämnar hos oss varje måndag. Räkna med 1 veckas tvättid. De har ett lägre pris och en enklare rengöring. De fräschar upp mattans ovansida.

Intressanta sidor:

Jacobsens Oriental Rugs(Eng.) Artiklar vi rekommenderar, som besvarar många frågor om fläckar, slitage, mal, tvätt etc.

Nessims
Skötsel och tvättråd för olika mattyper.

Allt om Mattor.se
Mycket information om moderna mattor.