Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Hänga upp matta/textil

– släng inte mattan.

Det kommer alltid en punkt i en mattas eller textils liv när den inte längre håller för dagligt slitage. Tycker ni om den, kan den alltid fodras och/eller hängas på väggen.

Upphängning. Vi syr på ett kardborrband på textilen och fäster bandets andra del på en list. Ni kan få den med öglor och ståltråd färdig för upphängning eller så kan listen skruvas fast i väggen.
   Mycket slitna och äldre mattor/textiler bör fodras för att klara sin egen tyngd.
   Vi kan även fodra och spänna upp en matta/textil på spännram som en tavla.

Fodring. Man fodrar en matta för att förstärka den. När mattan är så välanvänd eller gammal att den ej skulle hålla på golvet, går det att förstärka den genom att fodra den.
   Antika mattor syr man ner mot ett foder utan att lägga till någonting. Hål och skador kan fästas ned mot fodret så att de inte blir större.
   Det går att förlänga en MMF rölakans liv genom att fodra den och brodera ned mönstret.
   Många små tibetanska mattor har ursprungligen varit fodrade. De saknar stadkant just därför att de haft en vadderad kant runt om och foder på baksidan.

Brodyr. När luggen på en matta är så sliten att bara knutens omtag är kvar, kallas det ”majskolv” på fackspråk. Om det finns områden där varp och inslag är frilagda broderar man området för att skydda mattans fundament, istället för att sätta i knutar, då lagningen annars skulle bli en upphöjning. En skickligt gjord brodyr går inte att se utom från baksidan.

Rölakan, Märta Måås och kelim. När ullen i rölakan mattor är så utsliten att mattan har förlorat sin stabilitet kan den fodras och broderas. Samma gäller kelimer och andra slätvävnader, textilier utan lugg.

Upphängning av väv eller matta med kardborrband och trälist.

Upphängd antik Tekke säck, fastsydd på svart tyg som spänts upp på spännram.

Slitskada p.g.a. inrullad kant. En sliten matta, där luggen är så låg att det inte går att sätta i knutar s.k. majskolv. Skadan broderas för att ytan skall se ut som kringliggande områden.