Öppettider: mån – fre 10 – 18      08•659 88 89

Hål och slitskador

– sträck, peppra och vänd mattan.

Mekaniska skador som slitveck och de skador våra husdjur åsamkar är de vanligaste orsakerna till hål. Skadeinsekter som mal och pälsänger är ytterligare orsaker.

Husdjur och skadeinsekter. Mot husdjur kan man krydda mattorna med lite vitpeppar så håller de sig förhoppningsvis borta.
  Hundvalpar. Vår erfarenhet är att det sällan eller aldrig är en vuxen hund som kissat, bitit, krafsat sönder mattan eller kräkts på den. Har ni en hundvalp, rulla undan mattorna eller håll rummen med mattor stängda tills valpen vuxit upp!
  Katter. För att undvika att katten klöser på möbler och mattor, kan man gärna klippa kattens klor. Det räcker oftast med att klippa klorna på framtassarna. Använd en speciell tång som inte splittrar klon. Klipp inte klorna på katter som går fria ute. Skaffa en klösbräda.
  Skadeinsekter. För att hålla mal och andra skadedjur borta, hjälper det att tvätta mattorna.

Bubblig/vågig matta blir slitveck. Om mattan är bubblig bör man sträcka mattan för att undvika slitveck. Köp inte en bubblig matta. Om ni älskar just den mattan, insistera på att affären sträcker mattan innan ni köper den.
En bubblig matta är alltid ett stort problem.
   Vi ombesörjer sträckning av bubbliga mattor. Mattor med ullvarp —Afghan, Beludj och många nomadmattor, är svårare att sträcka. Ull reagerar på temperatur och luftfuktighet och går gärna tillbaka till att vara bubbliga.
   En matta som inte ligger slätt på golvet bör ha en underläggsmatta.

Slitage blir hål. Om man sitter i sin favoritfåtölj på samma plats på mattan blir det först slitage, där fötterna vilar på mattan blir luggen lägre och lägre, sedan blir det hål. Snurra runt mattorna en gång om året så att ni inte sliter på samma ställe.

   När mattan är så sliten att det nästan inte finns någon lugg kvar, lägg mattan fritt på golvet, undvik trafikerade dörrar. Har möblerna för tunna ben kan de gnaga hål i mattorna. Mot sådant slitage hjälper möbelkoppar.

Man kan alltid lappa ett hål. Om du tycker lagning av ett hål är dyrt men vill bevara mattan kan vi sätta en lapp på baksidan av mattan och sy ned hålet så att det inte blir större, eller om mattan är mycket sliten, fodra  hela mattan. Vi kan även brodera fodret som syns igenom hålet så att hålet ”försvinner”.

Bachtiari matta vars ena hörn blivit uppätet av en hund. Att bygga upp fundamentet med ny varp och inslag som vi sedan satt knutar i, tog 12 timmar.

Agda Österberg rölakan. Mattan var hårt sliten med ett hål orsakat av en hundvalp. Före och efter lagning.

Slitet hörn på Tekke matta. Kunden ville inte laga mattan nu men ändå använda den. Skadan är nedsydd mot lappen som lätt kan avlägsnas så att man kan laga hörnet. Notera att vi langetterat lappen.