Meny
Öppettider: mån – fre 10 – 18
08•659 88 89
Öppettider: mån-fre 10-18 Tel: 08-659 88 89 eva@mattateljen.se
– malen allt vanligare igen
En insektsangripen matta måste först tvättas och ångas, för att döda de insekter och ägg som eventuellt finns kvar i mattan. Efter tvätten repareras mattan. Om insekten ätit upp hela knuten är skadan lätt att laga – man sätter i nya knutar.
Många gånger tycks malen tycka att luggen är bäst och lämnar knutens omtag, då tar lagningen längre tid därför att man först måste avlägsna ullresterna vilket många gånger tar längre tid än att sätta ditt de nya knutarna.
De flesta insektsskadade mattor har legat i mörkret under en möbel – soffa, skåp, bokhylla eller säng. Långtidsförvarade mattor i förråd drabbas också lätt av insektsangrepp.
Mal. Den optimala temperaturen för malens larvutveckling är 25º C. Honan kan lägga upptill 100 vita ägg, som man inte kan se med blotta ögat. Äggen kläcks efter några dagar. Den utkläckta larven äter sig stor och fet innan den spinner en kokon och förpuppar sig.
Utvecklingen från ägg till fullvuxen fjäril kan ta från en månad till närmare ett år, mycket beroende på omgivningens temperatur.
Larverna måste äta något komplement till ylle, exempelvis döda insekter eller organiskt material som matrester eller urin. Det är därför viktigt att hålla sina mattor rena från just detta.
Mal och mattor. När malen äter på äldre mattor är det ofta den svarta eller bruna färgen som blir angripen. Kanske därför att den är sprödare då man använt järnvitriol eller garvsyra för att färga garnet. På många mattor korroderar dessa färger utan malens hjälp.
Hittar man en malskada på en matta, kontrollera andra områden med samma färg. Malen verkar ha favoritfärger.
Malen vill ha lugn och ro och mörker där den kan reproducera sig. Lämna därför inte dina mattor utan regelbunden tillsyn.
Pälsänger. Larven äter textiler av ull och bomull, även hår från husdjur och människa. I skalbaggsfasen äter en pälsänger pollen och nektar.
Om dina textiler är angripna av pälsängrar är det larven som ätit. Hålen går till skillnad från malen ofta rakt igenom mattan. Den lämnar inte heller avföring eller kokong efter sig.
Med röd cederolja kan man hålla pälsängrarna borta.
Tips! Om textilen får plats i er frysbox, dör mal och pälsängeräggen efter tre dagar i -18 C.
Tänk på att textilen kommer att bli fuktig p.g.a. kondens när ni tar ut den ur frysboxen. Häng den därför på tork.
Mallarv och fjäril. Fjärilen är cirka 12-14 mm mellan vingspetsarna, larven kan bli 10 mm.
Malskada. Här kan man se hur malen har ätit upp den bruna luggen. Malen väljer ofta den bruna färgen. Den undre bilden visar mattan när den är reparerad. Skadan tog 12 timmar att laga och var betydligt större än fotot visar.
Pälsänger.. På den övre bilden kan ni se skalbaggen (8-10mm) som lägger äggen. De kommer in genom öppna fönster på våren och sommaren. Lägg märke till de gråa fläckarna, de är typiska. Den undre bilden visar larven (4-15mm) som bl.a. äter ull. Pälsänger tycker inte om röd cederolja.
RING
08-659 88 89
Solandergatan 8
eva@mattateljen.se
121
25 Johanneshov